Het succes van een nestkast is afhankelijk van veel zaken. Een grappige vorm en kleur zijn natuurlijk leuk om naar te kijken maar een vogel zoekt vaak toch een nestkast uit op basis van andere criteria. Ook de plaats van ophangen is vaak erg belangrijk. Hieronder staat kort wat informatie over wie er zoal nestkasten bewonen en wat er belangrijk is voor de aanschaf van een nestkast.

Wie gebruiken nestkasten
De vogelsoorten die gebruik maken van nestkasten zijn erg divers. Veelal zijn het holenbroeders die niet genoeg oude bomen met gaten meer kunnen vinden. Het kan ook zijn dat de vogels meer en meer tussen de mensen zijn gaan wonen omdat daar meer voedsel te vinden is dan in het bos. Zo zijn er bijvoorbeeld de koolmees, pimpelmees en de huismus die graag een nestkastje bewonen. De Torenvalk maakt graag gebruik van een half open kast op grote hoogte en een uitzicht over de velden. En dan zijn er natuurlijk nog de kerkuil die graag een plekje in een schuur of stal zoekt en de steenuil en de bosuil die stuk voor stuk geholpen kunnen worden met een mooie nieuwe woning.

De gebruikte houtsoorten
De nestkasten van de Nestkastmakerij zijn vrijwel allemaal gemaakt van duurzame houtsoorten. Deze komen uit Nederlandse bossen en het hout heeft een duurzaamheidsklasse van III. Dat wil zeggen dat het, mits vrij van de grond, vele jaren mee gaat. En dat natuurlijk zonder verf. Gebruikte houtsoorten zijn Eiken, Lariks en Douglas. Het Lariks- en Douglashout worden vaak gezien als de vervangers van tropisch hardhout. Bedenk natuurlijk wel: hout is een natuurlijk product dat wel eens wat krom wordt of waar een scheurtje in ontstaat.

Waarom geen verf
Omdat de nestkasten niet geschilderd hoeven te worden zullen de vogels geen last hebben van verfgeur. Beter voor het milieu en de nestkasten vallen minder op in een natuurlijke omgeving. Bovendien wilt u waarschijnlijk van een nestkast en zijn bewoners genieten en zit u niet te wachten op nog een extra "woning" om te schilderen.

Vocht
Het is belangrijk dat het hout vocht op kan nemen en weer kan afgeven aan de buitenlucht. Zo blijft de kast droog van binnen en de conditie voor de jonge vogels optimaal. Materialen zoals betonplex en kunststoffen en metaal zijn dus niet geschikt om een nestkast van te bouwen. Zeker deze laatste kan in de zomer ook nog eens loeiheet worden.

Stevigheid
De dikte van het hout en de gebruikte schroeven zeggen iets over de stevigheid en de levensduur van de nestkast. De nestkasten van de Nestkastmakerij zijn veelal gemaakt van 18 mm dik hout en geschroefd met Torxschroeven. Zo krijgt u een nestkast die voor langere tijd dienst doet. En dit is extra aangenaam voor vogels die ieder jaar dezelfde nestkast bewonen. Zij houden niet van verandering en stellen het erg op prijs als de nestkast van voorgaande jaren, er ook dit broedseizoen weer hangt.

Plaats van ophangen
Bedenk goed voordat u een nestkast ophangt, waar u hem op wilt ophangen en welke vogels u er graag in wilt hebben. De ene vogel zit het liefst in de beschutting vlak boven de grond en een andere vogel graag op grote hoogte met vrij uitzicht. Houd ook rekening met de zon en de inslag van regen en wind. Meestal is de invliegopening naar het noorden of oosten ideaal maar de nestkast mag niet in de volle zon hangen. En denkt u ook om buurtpoezen? Verder is het belangrijk de nestkast stevig op te hangen zodat deze niet slingert bij harde wind of nog erger, naar beneden valt. Verder verdient het de aanbeveling om bij bijvoorbeeld Uilen, eerst informatie in te winnen over bijvoorbeeld de aantallen in uw omgeving. Dit kan o.a. bij Uilenwerkgroepen.de Nestkastmakerij gasselternijveen (Drenthe)