Kerkuilkast
De kerkuil is, qua nestgelegenheid, grotendeels afhankelijk van gebouwen. Ze zoeken een plaatsje in oude schuren, gebouwen of kerken. Een uilenkast is zeer geschikt als broedplaats waar ze ook geïnspecteerd kunnen worden. De uilenkast is gemaakt van OSB plaat. De reden hiervoor is simpelweg om het betaalbaar te houden. De uilenkast is zowel verlijmd als geschroefd. Het is essentieel dat het hout vocht op kan nemen zodat de kast droog blijft van binnen. De uilenkast dient direct tegen een gat naar buiten geplaatst te worden. Via dit invlieggat komen de uilen over een soort brug via een loopplank in de onderkant van de uilenkast. Hieronder is nestgelegenheid waar ze in het donker zitten. Aan de achterkant zit een controleluik waarin u een blik kunt werpen in de kast. Hang de uilenkast in de nok van een schuur, stal of ander gebouw met het invlieggat tegen een gat in de buitenmuur. U kunt de uilenkast ook plaatsten op eventueel aanwezige horizontale balken of hooizolder. Zorg er wel voor dat u gemakkelijk met een ladder bij de kast kunt voor inspectie.

Prijs: €119,99Steenuilkast

De Steenuil maakt dankbaar gebruik van donkere uilenkasten met een goede ventilatie. Deze uilenkast heeft zowel aan de voor- als achterkant een ventilatiegleuf. Door het voorportaal met de gaten niet recht tegenover elkaar is de kast donker van binnen. Daarnaast is het voorportaal voorzien van een anti-marterschot. De Steenuil heeft een voorkeur voor een open landschap met lage vegetatie. Liefst met wat oude bomen of bijvoorbeeld een boomgaard. Ook aan de rand van een dorp wonen de uilen graag waar ze een plaatsje zoeken in een boom, muur, steengroeve of gebouw.
Het gebruikte hout komt van de Douglasspar. De Uilenkast gaat zonder te schilderen vele jaren mee. Heel milieuvriendelijk dus en uilen hebben geen last van verfgeur. Bij deze uilenkast zijn alleen de ventilatieopeningen voorzien van een zwarte acrylverf om de weerkaatsing van licht zo veel mogelijk te voorkomen. Het is essentieel dat het hout vocht op kan nemen zodat de kast droog blijft van binnen. Douglas kan dat uitstekend.

Prijs: €84,99


de Nestkastmakerij gasselternijveen (Drenthe)